Friday, 26 March 2010

Why people acted the way they do

Confused,
Again,
Why do they act so differently around you,
But yet behind your back,
Thousand stories seem to unfold,
One by one,
It hurts so much,
To know whom you knew are not the same.

Yet again, that is why I am here for, to understand His creature. To be a good example no matter how the stories may go. And , No, I am not going to give up even if it takes the whole of my life to set things right because I know nothing in my power can change anything, it is HIM who decided who and when is the right person at the right time for HIS hidayah to light their way.

Alhamdulillah , my holiday has started for 2 weeks. O Allah, show me your Love and Light, guide me to the right path in this search to find You.Ameen

May I come out stronger than before.




Thursday, 25 March 2010

If You Fail to Plan, You Plan to Fail

Alhamdulillah, all praises are due only to Allah swt. He who created the whole universe without any weaknesses.

I am the type of person who likes to plan, I never like to rush into things although if it is just in my mind. Even though I do appears disorganised but trust me I hate having to do things at last minute. But as much as I try to plan I always learn that in the end, whatever He has decided for me shall be the result.

فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ
'Then, when thou hast Taken a decision put thy trust in Allah. For Allah loves those who put their trust (in Him)' (Al-Imran:159)

MasyaAllah, He will never let His servant be without any guidance hence He has told us that after your hard work you should leave it to Him in which the concept of TAWAKAL comes as mentioned in this ayat.

What brings me to this issue?

My sister said to me yesterday over the phone(obviously) 'Ema you are going to finish in a year time! I can't believe it' and I am like, yes I am well aware and looking forward for that, to breath the fresh air again, that I have been breathing for 20years of my life but then it hit me. What do I do? Will I fit in? Will I miss this place? Do I really want to go back? Have I prepare myself for the future?

And all of these questions keep playing on my mind and it relates to the FUTURE! And without TAWAKAL I am sure I will go crazy thinking of the answers! Especially in knowing that being a Dr. is not that all nice and rosy but it is very challenging and demanding. (looking at my seniors I am sure they are having a ride of their life! )

But then again, I do have plans, many of them actually. :) And with plans come hopes, planning is a way to dream but with an effort and strategy,not just waiting for the luck to come your way. I have many dreams which include:

1. After graduation(2011,insyaAllah, do make doa for us!) I am heading to Mekah to perform my Umrah together with my mak, Ain and E, insyaAllah
2. Get married and settle down before getting a job
3. Work for 2 years then become a MO (medical officer) then heads to Melaka :) bringing mak,E along. Ain you can come too for sure if you want(haha, but there will be no shopping mall where I live.hehe)
4. Pursue my speciality in Paediatrics , sub spec. in GI (at least by the time I am 35y/o) and maybe become a lecturer if it gets to demanding working at the hospital (I want to raise my own family and care for my parent . I am also letting my spouse to pursue his dreams first)
5. Open a shelter home (at least by the time I am 45y/0): for the old, weak, orphan, poor or drug abuser and anyone who needs help in hoping to help them to return to their FITRAH
6. Find true happiness which only comes with His blessings (a lifetime plan)

ooo, I want to swim with the dolphins! I want to go to Egypt,turki and morocco.

WHy am I writing all of these down? Am I not ashamed?

Clearly, when one promises to do something you are obliged to do them like signing an agreement.That's why you need to write down your dreams, as a reminder and as a prove and that you MUST work to achieve it.

So here I go, not going to cross my fingers but I am going to make doa and work to make all my dreams come true.And what about you my friend, have you start planning yet? because if you haven't you planning to fail. Naudzubillah





Tuesday, 23 March 2010

Etika

Alhamdulillah, segala puji-pujian hanyalah kepadaNya.

Lama sungguh tidak menulis artikel yang menggerakkan minda hasil refleksi dari kehidupan yang dikurniakanNya. Inilah hasil bila emosi tidak stabil dan fokus kehidupan tersasar dari matlamat asalnya.Alhamdulillah, insyaAllah saya kembali beraksi ,perlu kembali berlari di atas jalan ini setelah beberapa lama hanya merangkak perlahan-lahan.

Etika Kerja

Definisi

1. Cambridge dictionary
-Ethics: a system of accepted beliefs which control behaviour, especially such a system based on morals

2. Shukri Ahmad & Razali Mat Zin,2001-Adab & Etika Kerja dalam Organisasi
-Etika merupakan prinsip moral atau nilai akhlak atau tingkah laku yang menjadi pegangan seseorang individu atau sesuatu kumpulan. Prinsip moral dan kesedaran akhlak ini tidak boleh dicapai oleh seseorang tanpa menjalin perhubungan sosial dengan orang lain.

Mengapa tiba-tiba ingin saya perkatakan mengenai etika kerja? Sejak berada di UK banyak sungguh telah saya pelajari dan bermanfaat untuk dikongsikan sebagai bahan muhasabah diri bersama-sama,insyaAllah.

Suasana kerja/belajar di sini amat berlainan sekali di Malaysia namun untuk saya memberikan pendapat yang definitif adalah tidak adil kerana saya sendiri tidak pernah bekerja di tanah air, jadi sebarang input dari sahabat amatlah dialu-alukan.

Pada pendapat saya,pekerja-pekerja di sini amat menghargai sumber rezeki mereka, mereka melakukan kerja sepenuh hati dan amanah terhadap tanggungjawab yang diberikan. InsyaAllah akan saya kongsikan beberapa contoh situasi untuk tatapan bersama.

Senyuman itu sedekah (walaupun mereka tidak tahu hakikat ini :) )

Ke mana sahaja anda pergi di sini, pasar raya, hospital, stesen minyak dsbnya pekerja kedai tersebut akan sentiasa memberikan senyuman walau kadang-kadang nampak tidak ikhlas namun mereka masih melakukannya sebaik mungkin. Saya sendiri tidak pernah bertemu pekerja yang masam mukanya, paling tidak mereka pasti menyapa dengan 'how are you?'.

Guru itu ibarat cahaya

Para lecturer di sini pada saya amat komited dengan kerja mereka. Dan yang paling utama mereka sendiri sentiasa belajar dan cintakan ilmu walaupun pada pendapat saya mereka telah cukup menguasai subjek mereka, mereka tidak malu untuk mengaku bahawa mereka tidak tahu kepada jawapan yang ditanyakan malah tidak juga pernah memandang remeh setiap soalan pelajar mereka walau sebodoh mana jua soalan itu (well that's probably me :) ). Di sini juga, saya lihat hubungan sesama lecturer amat rapat dan mereka saling membantu antara satu sama lain.Tiada hasad dengki mahupun cakap-cakap belakang. Jika ada yang tidak berpuas hati maka akan dikongsikan bersama untuk mengelakkan perkara yang sama berulang.

Amanah dan Ikhlas

Hari itu saya meminta bantuan salah seorang pekerja di Hospital Besar Newcastle (haha, Newcastle General Hospital that is) dan masa amat hampir kepada waktu 5 petang dan perbualan ini berlaku:

'Sharon should we stop because I don't want to trouble you, it's quarter to five'

'Don't worry Ema, I started work late today, so I am finishing late'

And I stumbled! confused!

Tidak pernah sekali saya lihat atau mendengar cerita ini di Malaysia, yang saya dengar hanyalah masuk pagi lambat,minta tolong kawan punch kan card, then lunch awal then break lagi pastu habis kerja pukul 5 tapi pukul 4 sudah bersedia untuk bersiap pulang! Saya amat terkesan pada sifat amanah mereka ini, di sini tiada sistem punch card atau apa jua sistem untuk memantau pekerja mereka, ia bergantung sepenuhnya kepada sistem kepercayaan antara majikan dan pekerja dan dari apa yang saya lihat ia berjalan dengan baik sekali! Tiada waktu rehat yang berlanjutan sehingga 2 jam ataupun pekerja yang lewat datang ke tempat kerja.

Banyak lagi contoh yang memperlihatkan betapa tingginya komitmen mereka terhadap kerja mereka ie etika kerja yang tinggi. Bagaimana pula dengan kita? Atau mana-mana jua negara Islam?

Malaysia sendiri boleh dikatakan terkenal sebagai negara yang mengamalkan RASUAH! Kebanyakan pekerjanya lesu dan muram sentiasa, kadang-kadang pelanggan yang dimarahi! Amat mengecewakan!

Kecewa kerana sepatutnya kita perlu menjadi lebih hebat dari mereka kerana kita mempunyai perkara yang lebih berkesan dari etika kerja mereka, ianya adalah AKHLAQ. Akhlaq merupakan perkara yang berbeza dengan etika.

Definisi akhlaq

Imam Al-Ghazali: suatu keadaan yang tertanam di dalam jiwa yang menampilkan perbuatan-perbuatan yang senang tanpa memerlukan pemikiran dan penilitian. Apabila perbuatan yang lahir ibut baik dan terpuji ia digelar Akhlaq yang mulia dan akhlaq yang keji adalah sebaliknya.

Dan Allah juga telah bersabda yang bermaksud:
'Dan bahawa sesungguhnya engkau mempunyai akhlak yang amat mulia' (Al-Qalam:4)

engkau yang dimaksudkan adalah Nabi Muhammad saw, kekasih kita. Dan sungguh jika kita betul-betul mengamalkan apa yang telah termaktub di dalam Al-Quran dan Sunnahnya pasti umat ini akan menjadi umat yang terulung sepertimana sebelum ini. Namun selagi mana kita masih tidak kembali kepada ajaran sebenar Islam kita akan selamanya berada dalam kemunduran dan keadaan yang merugikan ini. Alangkah sedihnya...

Dan insyaAllah saya berazam pada sendiri untuk mengambil pengajaran dan mengamalkannya walau di mana jua saya berada kerana ia bukan hanya etika ketika di waktu kerja namun perlu dijadikan 'habit' atau akhlaq walau di mana juga dan pada setiap masa kerana Allah swt tidak pernah leka dari semua perbuatan hamba-hambaNya.

Ayuh semua, tanamkan sifat EHSAN dalam diri moga hidup sentiasa diberkati.






Monday, 15 March 2010

Lifelong lessons

I can never discard how amazing HE has planned every single things,
Every breath every second is never a waste for this lost soul,
Looking back I must,
to strive for a better future,
This week seems to be the longest,
Ups and downs playing its part,
While I am still grasping the messages from the Creator,

Aku akan teruskan larian ini,

'Ema jaga makan' Ema macam mana hari ni?' 'pakai baju tebal-tebal' 'minum air panas banyak2'

turunnya kita agar Allah mampu bawa kita naik semula dengan cara yang lebih baik
lebih indah
mungkin diri tersasar dari hala tuju yang sebenar
maka Allah tarik kembali kita untuk bermula di garisan yang indah itu
kenali asal usul mu
kenali siapa yang sering di sisi mu
kenali hati dan jiwa mu sendiri

jangan dilekakan dengan dunia yang takkan pernah berhenti berputar walau sesaat untuk mu!
biarkan ia dengan rentaknya sendiri,

engkau hanya perlu berlari mengikut langkah mu
mengikut alunan yang sesuai dengan hati mu
selagi peluang bernafas ini diberi
jangan pernah melepaskan ia berlalu sesaat tanpa memberi makna pada hidup ini

ku syukuri aku masih gagah berdiri
walau jauh
percayalah
tidak akan aku lupakan asal usul ku
teman seperjuangan yang kelihatan jauh dari bumi ini, berbatu notika dari dunia ku ini
namun amat dekat dalam doa dan ingatan hati dan nurani
moga Allah pelihara setiap dari hati-hati mu
moga Allah teguhkan dirimu pada jalanNya
walau jatuh
bangkit semula
biarkan dunia
dengan rentak nya
akhirnya pasti ia akan tunduk pada hakikat kekentalan jiwa jiwa muda ini
dan pelangi itu
pasti akan kita temui
di akhir noktah kehidupan ini
insyaAllah

aku adalah aku
kerana
insan bernama Jumaah binti Othman
Abbas bin Sulbi
dan
Lailatulain binti Abbas
hasil kurniaan Ilahi yang Maha Penentu lagi Maha Berkehendak
tidak akan aku sia siakan kehadiran ku dalam hidup mereka
aku ke sini hanya untuk satu sebab
akan aku tunaikan
demi kehidupan yang lebih abadi
bersama-sama insan istimewa yang amat aku sayangi
lebih dari diri ku sendiri

ya Allah,
jatuhnya aku
untuk Engkau bangunkan aku lebih gagah dari sebelum ini
maka wahai diri
jangan engkau berdiam mengharapkan mimipi itu bagai bulan jatuh ke riba!
usaha!
usaha!
doa
TAWAKAL

dalam mempersiapkan diri mencari pelengkap jiwa yang lemah ini




Friday, 12 March 2010

Jauh

' Kalau apa yang engkau serukan kepada mereka (wahai Muhammad) sesuatu yang berfaedah yang sudah didapati dan satu perjalanan yang sederhana (tidak begitu jauh), nescaya mereka (yang munafik itu) akan mengikutmu; tetapi tempat yang hendak dituju itu jauh bagi mereka dan mereka akan bersumpah dengan nama Allah dengan berkata: Kalau kami sanggup, tentulah kami akan pergi bersama kamu. (Dengan sumpah dusta itu) mereka membinasakan diri mereka sendiri, sedang Allah mengetahui bahawa sesungguhnya mereka itu orang-orang yang berdusta (tentang tidak sanggupnya mengikutmu). '(At-taubah:42)

Jalan ini masih jauh untuk ditempuh, buahnya kemenangan atau syahid di jalanNya.
Jalan ini masih jauh dan memerlukan jiwa yang kental dan tetap teguh di atasNya,
Jalan ini masih jauh dan setiap pejuangNya pasti diuji pelbagai ujian untuk menjadi bukti dihadapanNya,
Jalan ini masih jauh dan menuntut seribu pengorbanan termasuk jiwa dan harta apatah lagi tenaga dan air mata,
Jalan ini masih jauh itu hakikat yang perlu dekat pada diri agar tidak tersungkur di depan pintu syurga dan terhumban ke neraka yang hina,
Jalan ini masih jauh maka jadikanlah iman dan ilmu sebagai peneman sejati agar tidak hilang arah di tengah kesibukan dunia,

Aku sedar jalan ini tidak mudah,
Aku sedar jalan ini tidak indah,
Aku sedar jalan ini mudah dan indah jika hanya disertakan rasa tulus ikhlas keranaNya bersama teman yang ditautkan oleh Allah hati-hatiNya,
Maka aku perlu bangkit,
bangkit dari rasa malas ini,
kecewa ini,
Tiada yang pasti dalam hidup ini,
melainkan apa yang tertulis di dalam kitabNya.



Wednesday, 10 March 2010

Sakit gigi- sakit semuanya

Alhamdulillah segala puji-pujian hanyalah kepada Allah swt yang memiliki seluruh alam semesta,tiada satu pun yang tidak tunduk dan berserah kepada Sang Pencipta. Dan aku sebagai hambaMu yang hina di sisiMu jua tunduk pada sebuah hakikat bahawa tiada seseorang hamba itu akan lepas dari sebarang ujian untuk membuktikan kebenaran keyakinan hati yang hanya mampu dimiliki oleh hambaNya yang terpilih sahaja.

Sakit gigi

Hari isnin lepas ke hospital dan sungguh sedih gigi amat teruk, sakit juga. Sekarang dah ada 'enlargement of lymph nodes' amat sakit, nak makan tak boleh tapi if tak makan tak boleh juga. Nak mak. isk isk isk. Dek gigi semua badan terasa sakit, otot-otot turut berdenyut. Alhamdulillah, ya Allah moga menjadi penghapus dosa ku yang menggunung tinggi. Kuatkan aku kerana sakif fizikal ini hanyalah nikmat dari Mu kerana sakit dalaman ie hati lebih parah lagi.

Semangat yang pudar

Sudah bermalam-malam mimpi yang menyedihkan. Rasa berat mata ini untuk dibuka, bebanan ini menyebabkan tubuh tidak bisa bangun melangkah berharap pada sang matahari untuk seceria dulu lagi. Tiada lagi air mata untuk ditangiskan, hanya harapan dan doa buat pemangkin kehidupan moga keadaaan akan lebih baik dari sekarang.

Ya Allah,berat sungguh ujian ini.
Tidak mampu rasanya ku pikul seorang diri.
Bukan ku harapkan pada manusia yang upayanya tiada apa,
Munajat ku hanya padaMu pemilik hati setiap hamba,
Tolongku ya Allah,
Leraikan kesedihan di hati ku ini,
Jangan Engkau duga aku dengan sesuatu yang tidak mampu aku hadapi,
Jangan tinggalkan aku lagi,
Ingatkan aku tika aku berkeluh kesah,
Kuatkan aku tika aku lemah.


Sungguh dengan penuh kerendahan diri aku bermohon padaMu leraikan segala kekusutan ini. Peliharalah mereka ya Allah kerna redhaMu yang kami pohon.

Sungguh kehidupan dunia ini sekejap cuma,
segalanya hanya pinjaman dari Yang Maha Esa,
maka sedarlah wahai diri,
apa juga yang terjadi,
pasti ada hikmah tersembunyi

dalam mencari erti kehambaan
erti kehidupan
pasti setiap jiwa akan diuji
untuk menjadi bukti
hujjah diri di hadapan Ilahi