Berani bermimpi dan pesanan Kak Esah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah dan Penyayang

'Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah).' (Al-Baqarah:214)

Bayangkan anda memiliki sebuah kereta ,bukan sembarangan kereta tetapi kereta 'sporty' ala-ala ferrari yang memilikinya juga bukan calang-calang empunya. Pastinya, dapat je stereng di tangan akan dipecut selaju mungkin,untuk apa? Untuk menguji kemampuan kereta tersebut. Mula-mula pecut 80km/jam kemudian naik lagi dan lagi mungkin hingga 200km/jam hingga akhirnya ia tidak mampu lagi memecut. Itulah manusia...

Akan Allah swt uji barang kesayanganNya, ciptaan terbaikNya mengikut kemampuan (enjin kereta) hambaNya dan akhirnya jika telah terbukti kelayakan diri barulah layak memiliki apa yang telah dijanji. Yakinlah Allah itu Maha Merancang,setiap sesuatu pasti ada hikmahnya, tiada apa di dunia ini terjadi tanpa asbab kerana Dia Maha Bijaksana lagi Maha Teliti.

SABAR dalam erti kata yang sebenar, kerana itu bernilai di hadapanNya bukan sabar setelah gelojak di hati dilepaskan. Dan jalan menuju sabar itu adalah dengan SOLAT.

'Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar ' (Al-Baqarah:153)

Ayuh,wahai para pejuang agamaNya, walau apa ujian melanda, jangan bersedih, jangan takut, bahawasanya Allah sentiasa bersama.

Pesanan Kak Esah

Popular k.esah,if only she can read tis.hehe. InsyaAllah telah berazam untuk mengumpul dan berkongsi kata-kata nasihat dari semua lapisan,hehe, berkenaan kerjaya yang bakal ditempuhi ini, yang beratnya telah aku rasai walau ijazah belum dimiliki.

Kak Esah pesan bila jadi doktor jangan marah-marah especially kepada yang lebih tua. Bila tua, mahupun muda, pastinya bukan sakit yang jelas di depan mata je, mungkin ada masalah pendengaran, mata kabur tapi saya rasa yang paling penting yang menjadi dinding antara doktor dan pesakit adalah 'languange barrier'! sorang cakap stroke, sorang kata angin ahmar.huhu, and definitely I will be facing this problem more compared to local grad. tadi adik cakap resdung, n alhamdulillah i can guess it's sinusitis. bayangkan, itu bru sakit biasa, belum lagi benda2 pelik mcm guillian barre syndrome ke, not even sure what is the prevalence rate here :)

jadi, again this proves, kepentingan elemen SABAR! masyaAllah, indahnya agamaMU ini, it is THE WAY OF LIFE!

Berani bermimpi

Zaffan, terima kasih bangat berkongsi video dan buku(walau belum beli lg tp dah dpt rasa semangat ketiga2 sahabat) itu, dan mimpi2 kamu :) saya juga ingin bermimpi, bermimpi besar2 agar jika tak dpat ke bintang, sy ke bulan :) insyaAllah and for now there is only 5 wishes

  1. 1. Mencari SABAR dan HIKMAH dalam ber DAKWAH terutamanya kepada keluarga tercinta
  2. 2.Moga dijumpakan dengan sayap kanan buat peneman perjuangan ini jika ia terbaik buat agamaku (mengharapkan kahwin tahun ke empat,tapi moga sahabat tersayangku rasmikan dahulu,u knw who u r :) )
  3. 3. Menjadi seorang DOKTOR yang MUKMIN, menabur bakti pada agama melalui kerjaya untuk menzahirkan IBADAH dalam setiap helaan nafas seorang hamba
  4. 4.Pergi ke MESIR untuk mengaji bahasa kekasih tercinta, dan ke TURKI untuk menjejak kesan Khilafah,moga semangat di bumi pejuangNya tersemat kukuh di jiwa
  5. 5.Pergi ke rumah Nya dan melawat kekasih hati usai pengajian 2011 nnt insyaAllah

em, itu je la kot, buat masa ni :) moga diberi yang terbaik demi menggapai redhaNya.Ameen.

Salam perjuangan
moga setiap helaan nafas
adalah sebagai hamba

wassalam

Comments

  1. Ema...mimpi kamu pasti dipeluk Allah..bermimpi..dan terus bermimpi ye...jangan pernah mengalah kerana kamu kuat!

    5 mimpi sudah tertulis...lagi 95 mimpi...atau sebanyak mungkin mimpi....

    mimpi saya agar kamu terus kuat walaupun saya sudah pulang kelak =)

    ReplyDelete
  2. jeles tengok korang semua...=)...akak doakan mimpi korang semua tercapai..
    ema,mimpi no 4 tu kite capai bersama2 ye..hihi..

    uhibbukumfillah
    itnay

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

me amazing roommate

Pena telah diangkat dan dakwat telah kering

Sederhana itu kunci kebahagiaan