Posts

Showing posts from 2009

Syukur

Alhamdulillah segala puji-pujian bagi Allah swt yang memilik hati-hati hambaNya.

Alhamdulillah,hari ni selesai satu paper,EMI. Aku serahkan segalaNya kepadaMu. Moga diberi yang terbaik.

Dalam masa sebulan lalu, sungguh banyak yang ingin Allah perlihatkan kepadaku. Hanya Allah tahu the ups and downs. I couldn't imagined how I get through it all definitely semuanya hasil kekuatan kurniaanNya.

Banyak yang ingin digarapkan,insyaAllah akan dikongsikan kemudian. Esok merupakan paper terakhir untuk kos ku ini, ie written exam, doakan moga Allah permudahkan urusan kami di sini. Sungguh tiada kekuatan tanpaNya, if dah baca semua pun tapi lupa apa guna kan?haha,this morning the last question I do not remember much although I have read them. Alhamdulillah :) am happy that Allah is teaching me the meaning of 'lahawlawala quwwata illah billah'.

Just taking few minutes break from this confusing leukemia conditions to share about get back on your feet when you fall!!! Never lose hope on HIM,…

Kembali kepada fitrah

Mengapa mesti meraih nikmat baru merasa disayangi? Sedangkan ujian itu rahmat tersembunyi untuk menggapai kebahagiaan hakiki. Dan tiada jalan lain melainkan hati menjiwai hakikat diri yakni hakikat kehambaan. Hamba yang hanya menerima,bekerja dan hina di sisiNya. Bekerja untuk bertemu denganNya.

Ar-Rahman-Read in the Name of Allah

Penat tapi perlu teruskan

I am tired,
I couldn't be bothered,
I just want to walk away,
I know I can't,
I have to stay,
And keep my head right,
In this heart breaking fight.

I am lost as I have never been,
Don't let me go,
Never let me give up,
I do believe in faith and miracles ,
And I shall hold on to it no matter what happens.

-otak yg dah penat berfikir , what if ....

I am a women so I am emotional

My blog has turned out to be an expressive tools for me, I do apologize but hey I am a women hence I am emotional and that is why I can't rule the world, I do admit.

My dad,my E has always been a protective father, there were so many rules that I disagree with before but I am thankful for it now. I do still remember,it feels like yesterday...

I was on the primary school, standard 4(ke?ain,help me out i xremumber). We had a school trip to Melaka (hehe,my favorite place in this whole wide world,rinduuuu) and my father did allowed me to go (to my surprise) but... I will be seating in the car with him, while my friends will be in the bus. Can you believe that he did that? Why you must ask,that is because he didnt trust the bus driver, he never did even now.

I remember I cried the whole journey, my friends was laughing at me. I gave my mother and my sister a hard time although it has never been their fault.

:) Now looking back, I have a great father, who always love and care for me more th…

Being sick, stressful and thankful at the same time

Image
Assalamualaikum wbt

All praises be to Allah swt that I have lived my 23 years of life to the fullest, in my opinion that is. I have tried the bad, the good and some bitterness I shall say. Alhamdulillah, on my 23th birthday I spent it with my close friends here in Newcastle as I assumed it would be my last one here before everyone that is close to me return home :( (and I will leave for Middlesbrough next year for my finals,insyaAllah)

MasyaAllah, so many things has happened through out this 23 years of my life... no words shall be able to describe it, no picture can be drawn to reflect the feelings and how each and every single thing that happened has shape me to be who I am now, and for that, I made a resolution this year, to be a good servant of HIM by showing my gratitude all the time.ameen. Being more thankful that I have all ready been,as it is impossible to be thankful enough, for the air that I breath, that I have been breathing!!! For this eyes which I always take for granted,…

Meaningful pictures, speaks for itself

Image

....

I learn one thing from all of this...

Men never appreciate what is right in front of their eyes
which enable them to think and plan for other things,
for far greater benefit,
Men can never show their true feelings,
Men only consider things without considering others,
which makes them a great leader as they do what is right and not what feels right.

Still they do conquer the world
Because all of these...

And I am still puzzled to understand them,
And in the end,
I know that it is us who will suffer and bear the consequences

Becoming judge mental towards men day by day,
Only to see it is also a reflection of myself that I am seeing,
For one thing I know will always be true,
Only HE should be the shoulder to cry onto.

Show me what is right, for I am blinded by this world,
Point to me the direction, for every road bring me to another destination,
Share with me the true meaning of happiness, for I am lost in my own emotions

Astaghfirullah...


Mencari kekuatan dalam kelemahan

Kuat yang ku perlukan hanya dari DIA

Mungkin ini ku kira, dugaan paling berat pernah aku hadapi,
Namun jauh di sudut hati,hambaMu ini mengerti,
Bahawa dugaan ini tidak akan menjadi mudah dalam meniti sehari-hari kehidupan,
Sungguh,lemah dirasai bukan lagi asing bagi diri,
Namun sekali lagi aku jatuh tapi aku akan bangkit demi sebuah janji,
Janji yang haq dari kekasih sejati,
Demi menuntut janji-janji itu di hari akhir yang pasti,
Bila mana,diri yang telah tersungkur tidak mampu kembali berdiri.

Mohon doa sahabat, moga hambaNya ini diberi yang terbaik untuk agamanya, demi keluarga yang menjadi penentu redha Sang Pencipta.

Leraikanlah rasa sedih dan kecewa ini ya Allah. Moga kami bakal melihat pelangi di akhir jalan ini. Ameen

InsyaAllah, 14 dan 15 december akan ada exam,final written exam,mohon doakn juga untuk kami di sini. (need to focus dan majuuuu,bukan undur)

lemah itu normanya seorang hamba
dalam mengenal erti kehambaan
erti kehidupan....

Dilemma

I am listening to this song called Gurindam Jiwa

I was always brought up with the so called traditional songs,not just that, so does the up bringing I received from my parent,especially my father, or I call him E. We never go out shopping, except to buy 'baju raya' which is done once a year and that is it, why you must ask? Well that is because, E doesn't like the busy life that the big city offers, the traffic jam, the people and most of all, there is no point. Alhamdulillah due to that I myself turned out to be like what I am today, I hate the big city, the fast and furious way of life and shopping! That will be the last thing on my list which I am glad of.

As E doesn't like the busy life, we often go out or 'jalan-jalan' to the rural area, to the small 'kampung' site, where I learn so much about virtue of the Malay, a true Malay that is. The most favorite place for me is MELAKA :) insyaAllah hopefully I would be able to settle down there one day.Ameen.…

Jaulah ke Leicester II

Alhamdulillah ,segala puji-pujian hanya kepada Allah swt, aku hanya mampu merancang namun DIA lah penentu segalanya. Apa yang dirancang diberi lebih baik.Alhamdulillah

Diana Iman

Alhamdulillah niat untuk bertemu D tertunai juga, dapat minum teh massala lagi ,memang sodappp D. I wish you all the best for everything, hup to see more of you, maafkan diri ini bukan seorang saudara yang baik, tidak selalu menghubungi sahabat-sahabat lama. Pertemuan dengan D membuatkan saya berfikir, setiap hamba-hambaNya yang dipertemukan bukan sia-sia, ada amanah dan hak yang perlu ditunaikan. Haq yang wajib ditegakkan walau apa jua keadaan sebagai saudara seagama iaitu sama-sama untuk mengingatkan satu sama lain akan segala suruhannya dan meninggalkan larangannya,agar sama-sama membaiki diri menjadi hambaNya yang lebih baik dari sebelumnya. Namun, atas kelemahan diri, itulah amanah yang amat sukar untuk saya tunaikan. Jika dikira-kira, banyak hutang yang ada terhadap saudara seagama ku yang telah Allah tem…

Susulan Usrah Khamis-Golongan 'Ulul Albab'

Assalamualaikum wbt

Berikut merupakan ayat yang dicari semalam tapi tak jumpa.hehe.Semalam dah cari dalam surah al-baqarah tak jumpa pula,nampak sangat tak boleh buat multi tasking.huhu

Sempena pagi jumaat yang mulia ini, mari kita perbaiki diri kita, tambahkan amal di jiwa kerana ampunan Allah swt itu melangit tinggi tiada penghujungnya.Ayuh capai 5 sebelum 5!

يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَن يَشَاءُ ۚ وَمَن يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرًا كَثِيرًا ۗ وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ
'Allah memberikan Hikmat kebijaksanaan (ilmu yang berguna) kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan yang ditentukanNya) dan sesiapa yang diberikan hikmat itu maka sesungguhnya dia telah diberikan kebaikan yang banyak. Dan tiadalah yang dapat mengambil pengajaran (dan peringatan) melainkan orang-orang yang menggunakan akal fikirannya. ' (Al-Baqarah:269)

banyak lagi ayat-ayat lain yang menyentuh mengenai kepentingan berfikir ni, tapi rasanya ayat ni yang menceritakan apa kah ianya.…

Jaulah ke Leicester

Image
Alhamdulillah,Rabu sudah dan hari ini saya belajar banyak benda dari Amalina dan Dayana, adik-adikku tersayang, termasuk juga ahli usrah rabu, walau sedikit bilangan kita tapi yang penting semangat! apa yang penting??? kerjasama.hehe

Tafsir dimulakan dengan Surah Fatir:5-8, mohon pergi buka al-quran dan baca maksudnya. Berita mengenai MUSUH NYATA manusia. Maha Pengasih nya Allah itu,dah maklumkan awal-awal pada hamba-hambaNya mengenai makhluk-makhluk yang ingin membinasakan diri kita. Termasuklah semua kelemahan dan senjata untuk memerangi mereka. Tetapi mengapa kita masih 'jahil'/ignorant? Mari sahabat, kita kaji balik al-quran, persiapkan diri kita selengkapnya moga tak terperangkap dalam jerat syaitan!

Next pasal perayaan yang disambut hasil ikut-ikutan,untuk kupasan yang saya kira amat cantik untuk dibaca boleh klik di sini http://saifulislam.com/?p=6923

Dan akhirnya benda yang amat pentinggggg

PEngurusan masa, saya akhir-akhir ini mempunyai masalah mengurus masa sebab?banyak …

Why the people that you love will hurt you?

Always make me wonder,
Why do the people that you care so much will hurt you,
Sooner or later...
Yes they will,
Because HE has promised that

'And know that your possessions and your children are but a trial and that surely with Allah is a mighty reward.' (An-Anfal:28)

And there is no point testing you with what you do not treasure.As people, and I do mean each and every one of us,we are born IGNORANT, for example, if we see some one's car has been scratched we would not mind as much, but what if that car was ours? It would be a different story, you would search or even report it to the police, why? because you CARE. This ignorant or 'jahiliyyah' can only be removed with knowledge and HIS kindness that this deenul haq has teach us to care for each other, that inflicting harm to yourself means harming other people as well.

Back to this ayah, '...your possessions and your children are but a TRIAL' . Of this I hold it so near to me, and it is definitely true. If we lo…

Penghulu Segala Hari

Alhamdulillah segala puji-pujian hanyalah kepada Nya,pemilik alam semesta yang tiada cacat dan celanya.

Hari ini macam-macam berlaku, gembira kerana berpeluang menyaksikan syahadah seorang saudara baru di masjid usai solat Jumaat, Mathew baru berumur 15tahun namun telah Allah bukakan hatinya kepada Islam.Allahu Akbar! (tis my 2nd experience,meremang bulu setiap kali!!!) Then khutbah yang amatlah best dari brother Suhail if i am not mistaken.Every time i've been to his khutbah, it never failed to make me cry. Menarik la pak cik ni,selamba je die cakap,dekat sini takde text2 ni mcm dkt mesia,yang berjela-jela tapi tak terkesan pun pada hati! geram!!! org tido je jadinya....

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga saya menziarahi sahabat terdekat yang amat dirindui, Norain Jailani dan Shafiqah Aina Nasir. Walau hanya semalam bersama namun banyak yang dikongsikan dan semangat kalian dekat di jiwa,insyaAllah. Moga Allah permudahkan segala urusan ain dan shafiqah, thabat dan istiqamah sentiasa…

Jom nonton drama

Alhamdulillah,another day,with various things to be learn,insyaAllah.

Ingin mengajak sahabat semua untuk sama-sama menonton drama Kauthar ini, yang sarat dengan pengajaran dan berguna untuk muhasabah diri.

Sungguh indah Islam itu, disebabkan keADILannya, seADIL Pencipatanya. MasyaAllah.

Ya Allah,lorongkan kami pada jalanMu.
Janganlah Engkau bolak-balikkan hati-hati ini.
Redha lah pada hambaMu yang hina lagi lemah ini.
Ameen

Revert Study Circle, by accident

Alhamdulillah, all praises only due to Allah swt, who is The Creator and also The Protector.

Yesterday I intended to go the study circle held by ISOC. However, I never knew that it is specially for the revert,my beloved new muslim sisters,to help strengthen their faith and knowledge and alhamdulillah, it definitely taught me a lot of things. Not mere knowledge but about my own faith.

I envy them, and in my heart I know I am ashamed of myself.

Being a Muslim for only a month, she was able to speak about her faith in Allah swt, deciding about what is best for her life. Accepting that although she has done her researched for awhile about Islam and that its only now that she has decided to recite the syahadah ,truly is a wake up call for me. I know she will be some one ,some one special in HIS eyes.

What about me?

I was borne a Muslim, in an Islamic country, where every one where hijab, azan was publicly loud 5 times a day and yet, I never learn to APPRECIATE ie being THANKFUL. Was that not …

Tanggungjawab

'Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya) dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.' (An-Nisa:58)

Tanggungjawab dan amanah, bukan sekadar suatu perkataan di mata yang memahami erti sebenar kata ini, ia adalah suatu 'tugasan' yang diberikan KHAS kepada hambaNya, taklifan kepada yang terpilih sahaja kerana ia bakal dipersoalkan kelak di akhirat sana. Dan mungkin jua natijahnya bakal terlihat di dunia.

Tiada suatu pun amanah yang diberikan oleh Allah swt tanpa pengadilan dariNya di akhir nanti dan oleh itu terasa berat bahu ini memikirkan segala tanggungjawab dan amanah yang diberikan. Mungkin di fikiran kita, hanya sekadar amanah seorang pengerusi di dalam sebuah organisasi dsbnya. Namun acap…

Nak pergi mana winter ni?

Image
Assalamualaikum wbt

banyak dengar perbincangan sahabat,adik2 yang baru datang nak ke mana winter ni.Paris?Sepanyol? Panjat ski dkt swiss? Before we do all that,apa kata kita set our mind. as everyone would be aware of the importance of begin with the end in mind. InsyaAllah program-program yang saya tahu akan dikongsikan,moga boleh dimanfaatkan. Not just as a muslim, but as well as a student,travellers and so on. Lepas tu,baru la best g travel. (trust me, going to Paris just to see the Eiffel is not an amazing thing! I've been to spain (and maybe that's because I've only been there.hehe) and really know what I want out of it give me the best time of my life + an added value, nak tahu kena la tanya,nak suruh bawa pun bleh.insyaAllah.)

so 1st runner up....

PUISI-sebab? saya nak g sana. dengan shafini dengan farhana kan??? :) insyaAllah.siapa mau ikut jom2
meh tgk vidoe ni, KAIZENNN


insyaAllah akan berlangsung dari
22-26dec
mount melleray,ireland

2nd runner up

FUIYO-kena gak promote s…

Without YOU

Softly you called to me
Across the space between
Across eternity
Where love winds a path unseenOut of the wilderness
You beckoned my every step
I stumbled sometimes and yet
I never once looked back‘Cos I would see
The man I know I used to be
How I was lost before you reached for me
No I don’t know
Where I would go
What I would doWithout You
Without You
Without YouLike a heart between beats
I would feel nothing you see
If you took your love from me
I don’t know what more would life mean?I’d use my final breath
To call out your name and let
That breath upon the breeze
Rise like a kiss to theeSo you might see
Just what your love has meant to me
And what the cost of losing you would be
No I don’t know
Where I would go
What I would doWithout You
Without You
Without You‘Cos I would see
The man I know I used to be
How I was lost before you reached for me
No I don’t know
Where I would go
What I would doWithout You
Without You
Without YouMy say:This is what I have been waiting for,accidentally found this song and fell in love…

Kasihlah secukupnya

'Katakanlah (wahai Muhammad): Jika bapa-bapa kamu dan anak-anak kamu dan saudara-saudara kamu dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu dan kaum keluarga kamu dan harta benda yang kamu usahakan dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk agamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka).' (At-taubah:24)

It really hurts if someone that you love hurt you. Or if the one you love was hurt. It would be more tragic if someone that you love hurt the one that you love.

I am learning, striving really hard to regain my strength,
Wishing every day in the morning to be a different day,
Although when night comes, the sorrow return,
I am not giving up,
HE shall never test us with something that we can't carr…

Thank you ain

''Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa''

Mencari kekuatan II

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah,segala puji-pujian hanyalah bagiNya,tiada berkehendak kepada hamba-hambaNya namun hambaMu ini jualah yang sering mengaduh dan memerlukanMu.

Gembira sungguh hatiku,mendapat tahu Siti Muslihah, Mus telah ke Mesir untuk melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan. Ya Allah, berkat kesabaran dan usaha keras Mus yang telah aku kenali selama 4 tahun.Insan yang paling tabah dan sentiasa mendaki puncak kehidupan demi redhaNya. Mabruk mus! gembira sungguh untuk Mus! boleh saya datang melawat! Saya memerlukan kepada anjakan paradigma yang baharu Mus :) insyaAllah

Hari demi hari aku terasa sepi, sepi dari Nya. Semakin terasa diri lemah. Sungguh ini ujian yang tidak dapat tidak pasti dialami setiap hamba-hambaNya. Merasa lemah semangat dalam menjalankan tanggungjawab seorang HAMBA.

'Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam) dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang …

Erti Kebahagiaan

Image
Alhamdulillah, segala puji-pujian hanyalah kepada Allah swt pemilik alam semesta. Yang Maha Sempurna lagi Esa.

Setelah 3minggu berada di bumi Newcastle sebagai pelajar tahun empat, terasa diri sememangnya telah cukup tua. Lebih-lebih lagi, tiada kedengaran suara zaffan,diey,hanisah,ada dan semua sahabat seperjuangan yang telah kembali dengan jayanya ke Malaysia. I am missing each and everyone of them and to Wan Nurdiana Baizura Wan Hassan dan zauj, mabruk! moga perkahwinan kekal hingga ke akhirat, dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah menjadi penerus perjuangan antuma. Ameen.

Walau dari kejauhan dan kesedihan tidak dapat bersama, namun amat gembira untuk diey!!! Moga yang lain yang bakal menyusul,Allah permudahkan segalanya. Doakan kami di sini juga.

Sungguh lain tahun ini berbanding sebelumnya...dugaan juga makin berbeza. Bagaikan level game yang akan sentiasa meningkat setiap kali ujian berjaya dilepasi, begitulah juga kehidupan. Allah akan sentiasa menguji hamba-hambaNya dan ma…

Hope and faith

Falling,
Feeling like I just fell from a very high place and that impact hit me hard,
I'm looking and searching,
Here at that junction again,
Want to make a move,
But keep going back,
Starting all over again.

I feel lost,
A lost soul who know the way out,
However forget how to do it,
Now all alone,
In this place where I am a stranger,
Although that gives me some piece of mind,
To know no one shall bother.

Keep refreshing old memories,
In hoping to find some answers,
To learn from the past,
But I end up,
Missing those time more,
And hating the wrong things I have done.

I need YOU,
My saviour,
To show me the light,
And bring me to life,
again,
So I shall breath,
With no regret.

Part II-continuation of this wary

Who said life would be easy? Nay! HE never promised us that. And so, I am starting where I have left my foot steps. Although it comes every year, it always get harder and harder. I am lost at this junction, hoping for a miracle to happen.

I am feeling weaker and weaker, trying to find the meaning in ever…

Muhasabah hari kemenangan 2009

Alhamdulillah, tahun ini tahun ke lima Syawal disambut di bawah lembayung hidayahNya. Segala puji-pujian hanya padaNya, pemilik semesta alam buana, tiada kekuatan melainkan dariNya.

Demi jiwa yang di dalam kuasaNya, sungguh Dia akan menguji hamba-hambaNya hingga ada di kalangan mereka yang beriman bertanya, di manakah pertolongan Allah swt? Dan sungguh pertolongan itu amatlah dekat.

Dan aku, tidak lari dari sunnah ketentuan Allah swt, diuji dan diuji hingga tiba hari yang dijanji, hari yang pasti, detik datangnya malaikat Izrail mencabut nyawa dari diri.

Ya Allah, banyak sungguh Engkau perlihatkan aku mengenai kehidupan dalam sebulan Ramadhan ini. InsyaAllah akan saya ambil peluang untuk berkongsi sedikit sebanyak buat bekalan diri terutamanya, yang sering lupa dan leka.

Sabar itu sukar, namun perlu dipupuk

Sungguh, jalan sabar itu dengan solat yang khusyuk dan dua perkara ini sukar dicapai. Dan bulan Ramadhanlah bulan paling sesuai mendidik jiwa setelah 11bulan bergelumang noda dan dosa a…

What I cannot change

I have shared this song before and to me this song is Islamic than any other songs... The concept of

TAWAKAL

A concept where Muslims talk about most of the time,especially in time of hardship. Times where you feel like this life has come to an end with no where to turn, nothing but darkness.

And to me, I hold this dearly with me.

How this life has been written by Him is perfect but we, as the actor with so many weaknesses, failed to act this life perfectly. What the director has told us to do, we let it pass by without having to think or to evaluate the situation.

How easy it is to be imperfect... hurting the people around you for years without seeing the effect on them.

I am tired of thinking about him, honestly I do. This pain is self inflicted.

All this years I have tried so hard, to change what I cannot change. This hope about to fade, this strength is decreasing day by day... I can't keep acting,pretending everything is all right. I ne…

Perbualan ini

'Let's go to the hospital'

He said, 'No!'

What if she fall sick and I'm not around.'

He said, 'He'll survive, just the two of them. (A lie that I know only true when he is sick, not when he is well,happens everywhere in the world. A vow being broken every time,again and again)

'Money is what is important,I'll be fine as long as I have money.'

The End

And she disappears with a broken heart, a heart which has been broken again and again (which happens all the time in this world as He has promised, those who fight for His cause shall be tested)

A lost soul........

Pergi...mencari kekuatan

Lama ditinggalkan blog ini, menyepi untuk mengenal diri

Bukan tiada cerita, namun terlalu banyak berita untuk dikabarkan

Doakan aku di beri kekuatan

Mohon sokongan sahabat...

Aku pergi untuk mencari kekuatan

Salam Ramadhan,
Mohon ia lebih baik dari sebelumnya,
Menjadi asas penyucian jiwa,
Mencari hikmah dalam kehidupan hamba,
Demi redha dan cinta si DIA.

2:183 -moga dimasukkan dalam golongan yang bertaqwa.ameen

4 tahun sudah berlalu... dan aku bukan aku yang dahulu,
ramadhan itu noktah akhir kejahilan dan permulaan mengenal Tuhan,
dan kini, sekali lagi aku memohon dengan penuh pengharapan,
pada DIA yang berkuasa atas setiap sesuatu,
moga KAMI diberikan makrifat,
kembali kepada fitrah yang telah ditetapkan...

Melihat potensi diri

Apabila keburukan yang sering dikenang, luputlah segala kebaikan yang dilakukan,
Pandangan mata menilai setiap perbuatan, tanpa menghitung seribu satu kisah silam yang membentuk diri,
Walau hakikat setiap hamba itu serupa, namun jalan setiap diri berbeza,
Walau tiada hak menghakimi, namun hamba ini sering lupa,
Aku hanyalah seorang hamba tiada berkuasa melainkan hanya untuk berusaha.

Terkadang awan mendung berarak meninggalkan langit cerah menerangkan hidup yang penuh kebuntuan dan kepalsuan,
Dan adakalanya awan itu kembali menyapa diri...

Walau apa jua yang mendatang mengetuk pintu kehidupan ini, terimalah ianya dengan penuh redha,
Kerana sesungguhnya,
Allah tidak pernah memungkiri janji Nya.

"What I Cannot Change", LeAnn Rimes

I know what makes me comfortable
I know what makes me tick
And when I need to get my way I know how to pour it on thick
Cream and sugar in my coffee
Right away when I awake
I face the day and pray to God I won't make the same mistakes
Oh the rest is out …

Berani bermimpi dan pesanan Kak Esah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah dan Penyayang

'Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah).' (Al-Baqarah:214)

Bayangkan anda memiliki sebuah kereta ,bukan sembarangan kereta tetapi kereta 'sporty' ala-ala ferrari yang memilikinya juga bukan calang-calang empunya. Pastinya, dapat je stereng di tangan akan dipecut selaju mungkin,untuk apa? Untuk menguji kemampuan kereta tersebut. Mula-mula pecut 80km/jam kemudian naik lagi dan lagi mungkin hingga 200km/jam hingga akhirnya ia tidak…

P.Ramlee, lagenda yang sinikal

Sedang menonton Ahmad Albab sekarang ini dan membuat diri berfikir yang selama ini aku tanpa ilmu dan kefahaman kurniaanNya tidak mampu melihat dunia melalui kaca mata yang ku sarung kini. Alhamdulillah.

Sebelum ini, boleh dikatakan saya membesar dengan menonton karya-karya teragung Alyarham P.Ramlee kerana E memang peminat setia beliau,begitu juga mak. Namun, bagai sebuah bas yang tidak tahu ke mana destinasi yang ingin dituju, menonton tanpa tujuan juga tidak memberikan apa-apa hasil. Dan kerana tiada anjakan paradigma dalam minda, ia langsung tidak memberi sebarang kesan selepas menonton filem beliau, yang saya ingat hanyalah lawak-lawak beliau yang memang tidak kering gusi melihatnya.

Dan kini, semakin ditonton filem beliau semakin saya lihat bahawa setiap filem beliau ada yang boleh dipelajari bahkan banyak sungguh pengajaran berbanding filem-filem masa kini.

Kata si hartawan kepada anaknya 'Soal jodoh ayah yang tentukan bukan Tuhan, ayah akan carikan yang kaya raya biar senang …

Syukur

Alhamdulillah, segala puji-pujian hanya kepada Allah swt yang Maha Mengetahui lagi Pemurah. Tidak mungkin hambaMu ini cukup bersyukur dengan segala pemberianMu.Rasanya lama juga tidak menulis di blog kerana sibuk dengan peperiksaan dan kedatangan adik tersayang ke newcastle.

Dan alhamdulillah, Allah maha Pemurah telah memberikan kemudahan kepada saya dan sahabat, berjaya lulus dan insyaAllah akan masuk tahun ke empat september nanti. Dan ku syukuri juga kerana kehadiran adik saya yang banyak membantu. Walau banyak perkara kakak tak mampu nak tunaikan for example going to spain, tapi kakak harap that your trip will benefit you if not now maybe in the long run, moga Allah rungkaikan segalanya nanti... (tersirat sungguh :) )

Moving on...

Allah juga telah merungkaikan kegelisahan dilema dalam hati ini melalui ayat-ayat cintaNya,

'dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadanya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seoran…

Insan tersayang

Saat melahirkan detik terindah dalam hidupmu,
Walau payah,walau nyawa menjadi pertarungan,
Engkau tidak pernah menyesal atas jerihmu walau berbulan-bulan,
Dengan penuh kasih sayang,
Engkau mendidik dan memberi tanpa meminta imbalan.

Hidupmu penuh liku dan cabaran,
Hanya Allah yang tahu perit jerih kehidupan,
Dugaan dari Tuhan datang berdantang,
Dan kini,engkau aku tinggalkan,
Demi mencapai sebuah cita dan impian,
Wahai ibu,dengarlah rintihan diri ini,
Walau dari kejauhan,tidak pernah sekali aku melupakan.

Engkau akan sering ku tinggalkan,
Walau hati dan kaki melangkah penuh keberatan,
Namun, aku percaya,takdir suratan tidak perlu dipersoalkan,
Pastinya, di akhir waktu akan Dia ungkaikan segala kesulitan,
Dan kerana akhirat itu destinasi akhir perjalanan,
Akan aku usahakan kita tidak tersungkur di pertengahan,
Demi mencapai hanya redha dan kasih Ilahi.

Mak, setiap kali ema berdepan sesuatu dugaan,
Ema tahu,mak lebih risau mengenai keupayaan ema berdepan nya,
Mak,setiap kali ema nak exam,
Mak yang tak lena t…

2 lagi

Alhamdulillah,segala puji-pujian hanyalah kepadaNya.Apa yang baik itu datang dariNya dan yang buruk itu dari kelemahan diri.

OSCE exam telah selesai, walau tidak sempurna, namun Allah memang membantu kami. Hampir semua soalan telah kami praktis. Namun, atas kelemahan diri, tidak sempurna dan penuh kelemahan banyak kesilapan saya lakukan. Salah siapa?

Salah diri! Sahaja ingin berkongsi ibrah dari peristiwa ini. Rasanya setiap kali juga perkara ini berlaku, amat terkesan pada diri. Apabila diri rasa penuh pengharapan hanya padaNya,contohnya, kalau tak habis study surely perasaan lemah datang dan penuh ikhlas memohon pertolonganNya, dan DIA pasti membalasnya. Memberi bantuan bila hambaNya meminta penuh keikhlasan.

Hari ini, mungkin diri merasa telah cukup usaha, USAHA hanyalah nilaian manusia, di hadapanNya bukan semata itu perkiraan Sang Maha Sempurna lagi Maha Adil. Saya mungkin hanya berkisar pada usaha dan LUPA pada pergantungan dan bantuan Nya, yang mempunyai kuasa mutlak menentukan ta…

Ya Ilahi

Ya Ilahi (O My God)
By: Muhammad Al'husayyan

In a night from the nights
I don’t know what happened to me
a darkness invaded me O Lord
the Earth narrowed and the sky
And my heart didn’t know the light
And the tear started to cry…
Ya Ilahi (4X)
I disobeyed and the sin is great
And I’m a prisoner in my own sorrow
I’m tied into my sin O Lord
So do I deserve, O My God, forgiveness as a criminal?
Admitting my sins
Ya Ilahi (4X)
You’re the one who created me
You had mercy on me and provided for me
O God you’ve been always with me
But I’m the one who turned my back on you
I forgot what was yours
And I walked on my own path
Ya Ilahi (4X)
You’re the one who created me
You had mercy on me and provided for me
O God you’ve been always with me
But I’m the one who turned my back on you
I forgot what was yours
And I walked on my own path
Ya Ilahi (4X)
And today I come back my Lord
From a darkness beyond the limits
So the heart is broken and I’m confused
And I’m the drowned one and I can’t see a savior for me except You
No fleein…